Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kijk nou, een Ego! Wat moet je ermee?

Verschenen in Inzicht nr. 3, september 2010.

Al jaren hebben we gehoord dat het ego moet wijken indien we vrij willen zijn. Maar waar willen we eigenlijk vrij van zijn, wat is ego en wat maakt het zo taai? Misschien is het goed te beseffen dat ego niet een ‘ding’ is. Het is eerder een emotioneel geloofssysteem dat al heel vroeg in ons leven is ontstaan. Je zou kunnen zeggen dat EGO staat voor Emotioneel Gegenereerde Obstructie. Het is een gecompliceerde emotioneel-energetische barrière die je verhindert in of als bewustzijn te leven. Het zijn de verhalen over jezelf en de wereld die ontstaan zijn en overeind gehouden worden door gevoelsmatige overtuigingen. Omdat de overtuigingen op een emotioneel niveau liggen zal intellectueel begrip ze niet wijzigen.

Deze barrière verhindert bewustzijn vrijelijk te ‘bewegen’. Vandaar dat velen merken dat het wel even lukt om bewust te zijn, maar dat het al snel weer ‘verloren’ gaat. Hoewel bewustzijn zelf niet verloren gaat wordt het besef ervan steeds weer opnieuw verhuld door de onbewuste energetisch-emotionele conditioneringen.

Maar dat hoeft niet zo te blijven, de ladingen kunnen oplossen. Daarvoor is zowel het besef van bewustzijn noodzakelijk als het compleet – en op de juiste wijze – doorvoelen van de emotionele ladingen. Uitzoomen en inzoomen, als het ware. De verhalen over jezelf en de wereld zijn in wezen energetische patronen, ofwel gestolde energieën. Het is te leren hoe je erin door kunt dringen, waardoor ze bewust worden en oplossen. Het gaat er in feite om te leren hoe bewustzijn ‘werkt’ en wordt tegengewerkt.

Vrij functionerend bewustzijn doordringt elke energetische verdichting automatisch. De meesten van ons hebben echter al vroeg ‘besloten’ emoties uit de weg te gaan, om ze niet meer echt te voelen, omdat we zijn gaan vrezen het niet aan te kunnen. En als kind was dat ook zo. Je werd al snel overspoeld door emoties, en dat voelde zeer bedreigend. De volwassene echter gedraagt zich op emotioneel gebied meestal nog als een 6-jarige, terwijl hij of zij wel de capaciteit heeft om emoties volledig toe te laten. De onbewuste patronen klinken ongeveer zo: ‘Als ik mijn verdriet helemaal toelaat, ga ik eraan’, ‘ Als mijn boosheid loskomt, bega ik een ongeluk’ en meer van die onbewuste houdingen. Bij het minste of geringste leidt een situatie ertoe dat je gevoelens blokkeert of dat je meegesleept wordt in emotionele drama’s. Velen weten niet eens hoeveel vermijdingsgedrag er in hun systeem zit, noch wat de basis hiervan is.

Nog erger is dat velen wat-er-is ontkennen aan de hand van ‘ik ben niet de persoon’ en andere advaitische teksten, terwijl dat niet werkelijk gerealiseerd is, maar enkel een nieuwe vermijdingsstrategie is. Als pijn of onrust opkomt, lezen of mediteren we deze weg, nemen we een borrel, zetten we de tv aan, gaan we wat eten. We doen van alles om maar niet hoeven voelen wat zich aandient. Als iemand ons raakt krijgt hij de schuld en wordt veroordeeld, in plaats van diepgaand te doorleven wat er in ons gebeurt. Als wij leren hoe te voelen, echt te voelen, kunnen de emotionele reservoirs oplossen, zodat er minder en minder obstructie plaatsvindt. Bewustzijn is er al, dat ben je al. Dus dat is niet het punt. Maar leven als bewustzijn is een ander verhaal. Er moet worden opgeruimd wat het vrij stromen van bewustzijn in de weg zit en je steeds wegvoert van je eigen compleetheid.

Gelukkig kan geleerd worden hoe bewustzijn werkt en benut kan worden om de obstructies op te sporen en doorleven. Dat is geen therapie maar ruimt wel snel en veel op. Enkel horen dat dit zo is, is onvoldoende om het te doen oplossen. Je hebt al zoveel gehoord en gelezen. Ben je echt vrij geworden? Durf je echt te zijn met wat-is, te zijn zonder weerstand tegen gevoelens en emoties? Durf je al echt de kern van verkramping binnen te gaan, zonder vrees, zoals bewustzijn vreesloos is….

Misschien wordt het eens tijd om aan te gaan wat altijd vermeden is. Bewustzijn vreest niets, vermijdt niets, zoekt geen uitvluchten… En jij?

Een eerste handreiking: als er iets sterks opkomt, een krachtige emotie, een krampachtig gevoel in je lijf, zoek daar eens de kern van op. Besef dat het slechts geconcentreerde energie oftewel verdicht bewustzijn is. Zoek het meest intense gedeelte van die emotionele energie en blijf doorvoelen – blijf er bewust in aanwezig – zonder het weg te willen hebben. Ga helemaal naar de kern, waar het het meest intens voelt en zie wat er gebeurt… Zo breng je bewustzijn in wat eerst onbewust de boel belemmerde.

Succes ermee.

 

Ja, ik doe mee!