Search
Close this search box.

Pulse

Pulse

PULSE – Composed, designed, recorded & produced by HL.

Nadat het The Scottisch Scapes project was afgerond keerde de behoefte terug om een lang stuk te creëren dat op meerdere manieren te beluisteren zou zijn. Het moest meditatief zijn, waarbij het stuk echt door de luisteraar heen zou kunnen gaan en hem of haar zou kunnen meevoeren. Het moest echter ook als ambient-(outerspace)-sfeer zachtjes aanwezig kunnen zijn terwijl de luisteraar bezig was met lezen, huishoudelijkheden, schrijven of wat dan ook. Ook wilde ik graag dat het atonaal was, of beter niet-melodisch, maar er moest wel een soort cadans in zitten. De basis van het idee was Brian Eno, wiens lange trage composities als Thursday Afternoon en Neroli mij altijd bijzonder bevielen, maar uiteraard moest het geen goedkope kopie daarvan zijn. Maar wel een ongeveer uur durend, traag, vertragend, kalmerend stuk sferische muziek…

images
Novation KS-4 – een drie oscillator gestuurde virtual analogue synth – erg gaaf voor een digi-synth

Na de aanschaf van een tweedehands Novation synthesizer werd snel een van de basis elementen helder: de pulse, die steeds gedurende het stuk komt en gaat. Deze bijna percussieve pulse vormt een van de belangrijkste karakteristieken van het stuk. Een tweede element is een sound die een pitch-shift ondergaat. De toon komt op, verbuigt zich naar een hogere noot, en keert weer terug naar zijn oorspronkelijke toonhoogte en verdwijnt. Andere elementen zijn soundpads die komen en gaan, en regelmatig verschuiven in het stereobeeld.

Tot slot is er een extra stuk ontstaan van space-stringachtige akkoorden die langzaam opkomen en aanzwellen alvorens weer op te lossen en zich in een bepaald sequentie herhalen, dit gedeelte komt pas na ongeveer twintig minuten het stuk verrijken.

Dit alles tezamen is Pulse, een stuk van ruim 61 minuten, waar ik superblij mee ben.

sh201_angle
Roland SH-201 – met analoge geluidsbronnen, maar heel moderne synth, zonder menu-gedoe, mooi ding, én niet duur. Ideaal voor de beginner ook…

Uitgevoerd met Novation KS-4, Roland SH-201, Korg Karma en Moog Little Phatty synthesizers. Verder: een Boss loopgenerator, Roland opname apparatuur (met effectenunit), een digitale Lexicon delay, een simpele 4-channel Fame mixer… en wat extra effectjes.

Het voerde wat ver (qua kosten en werk) om ook deze opname weer te laten persen en drukken, dus de uitvoering is eenvoudig gehouden.

Kasia heeft trouwens in de trailer van Rozengeur een stukje van Pulse gebruikt.

Het album is op m’n youtube kanaal te beluisteren.

Moog Little Patty Stage II

Prijs € 6,50 + verzendkosten

Verkrijgbare boeken van Hans

Meer weten over de inhoud en bestellen? Klik op de foto in het overzicht om naar de desbetreffende boekpagina te gaan.

>130 GRATIS video's op youtube-kanaal

Vind je het echt helemaal tof dat dit materiaal zomaar gratis en zoveel mogelijk reclamevrij beschikbaar is? Doneren mag!

Ja, ik doe mee!