Zoeken
Sluit dit zoekvak.

3 boeken vol Valse noten – ook in e-book vorm…

Drie boeken boordevol… ook als e-book beschikbaar.


420. Hoe moet ik leven? Wat moet ik doen? Ik weet niet wat ik wil! Hoe kom ik meer bij mezelf? Hoe moet ik iets doorvoelen? Hoe kan ik weten wat juist is? Waarom voel ik me niet gelukkig? Ik voel me niet gezien. Mijn vader… Op het werk kom ik steeds… Hoe kan ik…? Waarom lukt me…?
Al dit soort vragen of problemen houden mij (al lang) niet (meer) bezig. Het doel van zelfonderzoek en innerlijke opruiming is de beëindiging van deze tomeloze zelfinteresse, onzekerheid, gerichtheid op anderen en in stand gehouden, getrainde hulpeloosheid… Het einde in wezen van narcisme dus…


De trilogie bevat een enorme veelheid aan observaties (en kennis) aangaande menselijk gedrag, waaronder onze rationalisaties, verhaaltjes, bewuste en onbewuste beweegredenen, (on)deugdelijk denken, veinzerij, rare trekjes, ironie, advaita, relaties, ‘liefde’, politieke en andere dwaasheden, moralistische en andere sales pitches, egobewegingen, misvattingen (zowel spiritueel als anderszins), zinnige en minder zinnige kennis, terechte en onterechte vooroordelen, de nonsense van magisch denken, en allerlei geestigs dat we voorwenden of aannemen, of waar we in trappen – soms met open ogen of moedwillig. Nou ja, lees het zelf maar, het is een enorme waaier aan onderwerpen, pointers, inzichten, op- en aanmerkingen, adviezen, perspectieven en thema’s. (En ja, ik beken, soms ben ik effe een beetje ‘grof’…)

Anyway. Ik had er lol in, en hou van lezen, denken, kijken en echt (dus bewust) voelen, en: Ik KaN HeT NiEt LaTeN Me UiTteDrUkKeN, dus: wat er ook van komt, dat moet dan maar – ook als het, geheel onverwacht dus, wel een verkoopsucces zou blijken te zijn. (Had ik maar iets over deugende mensen moeten schrijven, vrees ik, en al is dat uiteraard kletskoek, het verkoopt wel veel beter!)
By the way, die rode peper en de peperbolletjes op de cover(s) vormen samen met de genaaide/gestikte lijntjes (waar ze voor staan) de ‘bassleutel’, de C sleutel, een soort repeat-teken – muziek referenties dus… hm… u weet, die Hans-figuur maakt vaak muziek metaforen en vergelijkingen enzo… Kasia vat dat en is niet a-muzikaal dus…

Het driedelige werk is ook een onderstreping van de door Ortega Y Gasset bondig verwoorde volgende stellingen in zijn boek De opstand van de massamens (uit 1930!): ‘Intellectueel gezien ben je onderdeel van de massa[mens] indien je, geconfronteerd met een of ander probleem, tevreden bent met de eerste de beste reactie die in je opkomt. (…) Als iemand met ons discussieert maar geen interesse heeft in het vinden van de waarheid en niet de wil opbrengt om oprecht te zijn, dan is hij in intellectueel opzicht een barbaar. (…) Barbaarse principes bestaan niet, barbarij is juist de afwezigheid van normen (of standaarden) waarnaar men kan verwijzen. (…) Barbarij leidt tot versplintering – en geweld.’
Indeed, niet alles is ‘maar een mening’ en feiten, kennis, kunde, (intellectuele) eerlijkheid en standaarden doen er wel degelijk toe en ik weiger een barbaar (ofwel massamens) te zijn… die tevreden is met zijn verwende, luie eerste de beste, primitieve opwellingen – en daarmee tentoonspreidt te menen alles al te weten en al ‘te voldoen’.


KOOP JE VIA BOL – PLAATS DAN EEN REVIEW AJB… thanx


Helaas mogen enkel mensen die een boek bij bol kopen nog een review plaatsen, dus zijn er minder dan voorheen te zien (nog geen een), want velen kochten het boek via m’n BNB pagina, of tijdens satsangs of sessies. Maar ruim een dozijn reacties werden me gemaild, een paar ervan plaats ik dus maar op deze pagina:

“Niet eerder klonken valse noten zo zuiver!” 🙏🙏🙏 W.B.

“Wat een vlijmscherp boek heb je geschreven, super nice! Fijn dat de kleine stukjes even kunnen doorwerken. En er zit volgens mij aardig wat power achter.” M.

“Ik zou willen dat dit boek door heel veel mensen gelezen zou worden, ook buiten de satsang-crowd dus! Wat een verademing en verrijking zou dat zijn voor ons allemaal. Dank je wel Hans!” H.

“Elk boek van je is als het tot je nemen van een kleine, goed voorziene, zorgvuldig gesorteerde bibliotheek. Heb net “De Tao van Hans” uit: ge-wel-dig, voel me daardoor weer zoveel rijker, vrijer en ge-upgrade. De gelegde onderlinge verbanden zijn zowel heel eigen(zinnig) als verassend en voedend. Dank man! Ik kan niet wachten tot je “Valse Noten” boek in m’n brievenbus valt.” P.


Oké. Even praktisch: Het Valse noten project bestaat dus uit maar liefst 3 delen, met in totaal ruim 1470 korte en langere tekstjes – er werd meer geschreven (en gelezen) dan ik doorhad…

Boek 1 beslaat 260 pagina’s en kost € 24,95 (lees Aan de leiband & De Tao van Hans bij voorkeur eerst! Al mag je uiteraard ook de valse noten eerst doen… en daarna…). Het e-book kost € 14,00. De Boeken 2 en 3 kosten elk € 25,95 (beide delen zo’n 300 pagina’s), de ebook versie bevat zowel Boek 2 als 3, en kost € 24,99!

By the way, en wellicht ten overvloede: als je mijn boeken leest, en het boek en m’n noeste arbeid recht wil doen, lees het dan ajb van begin tot eind, en niet zoals velen doen ‘ad random’ ; openslaan en wat lezen… en ergens anders open slaan en weer wat lezen. Er zit namelijk altijd een zeer bewust bepaalde opbouw in die op de random manier nogal verloren gaat. Anders is het zoals een symfonie na een kwartier starten en een paar minuten luisteren, dan skippen naar 26:30 minuten en nog wat luisteren etc… men zal het muziekstuk zo niet leren kennen, noch in z’n geheel begrijpen
—-

Bestellen via Bol levert mij 2/3 minder opbrengst voor mij per boek dan via mijn BNB pagina, maar wel gratis levering bij je thuis en jouw kans op het geven van een 5 sterren review :-), want je kunt tegenwoordig bij bol enkel een review plaatsen als je hem daar gekocht hebt… doe dat ajb als je via BOL koopt – een juichende review plaatsen bedoel ik. Thanx. Type gewoon hans laurentius boeken in bij Bol en je vindt de lijst… Koop je ebooks ajb via mijn BNB pagina, kost hetzelfde, maar scheelt mij 35-45%!

Valse Noten – de trilogie – is uitdrukkelijk bedoeld voor hen die meer volwassen en/of wakkerder willen zijn of worden (niet voor bevreesde middenmoters dus) en bestaat uit korte notities (soms van slechts één zin), kleine dialoogjes, aforismen en essays, en deze staan vol valse humor, serieuze ironie, liefdevolle schuring, positieve argwaan, hoopvol pessimisme, ongekende kennis, vriendelijk vileine vragen, multidimensionale uitnodigingen tot anders kijken en frisse, wrange of wellicht oneigentijdse vormen van inzicht, perspectief en ervaring aangaande zeer gevarieerde onderwerpen. Het boek is er voor u – en ik hoop dat het u verrijken en herijken mag. En dat het u mag laten lachen – om uzelf bijvoorbeeld, uw opvattingen, uw medemensen, om mijn dwaasheid of m’n neiging tot het diverse malen aankaarten van een bepaald thema, of wat dan ook natuurlijk, da’s ook prima.
LEVEN, laten we vooral leven…

And change our minds every now and then, that’s what it’s for!

(Enne, als je wilt, spread the word op je socials dat m’n boek er nu is – plak gewoon de link van dit bericht in je post, dat zou reuze fijn zijn en/of zet je favoriete Valse noot in een social media bericht met een foto van de cover ofzo, thanx!)

———–

Hans! Je maakt het met je serie ‘filosofische fragmenten’ (Leiband, Tao, Valse noten) mogelijk voor iemand zoals ik om een ongelooflijke hoeveel interessante en belangrijke kennis, begrip en inzichten over ons mensjes op te doen op een behoorlijk toegankelijke wijze, zonder dat ik meteen 783 boeken hoef te lezen, zoals jij blijkbaar kan en wil, maar waar ik geen tijd voor zou weten te vinden (of ben ik lui?)! En je doet dat zo helder, aandachtig, bevlogen, eerlijk, open en ook nogal geestig bovendien (kom soms niet bij van het lachen, joh). En met steeds ‘dat andere’[jouw advaita/ontwaakt zijn] in de achtergrond. En het gaat eigenlijk vaker over advaita of wakkerheid dan je zou denken trouwens! Nou ja, jou niet lezen is niet heel slim, hoor, maar dat schreef ik al eens. Het beetje moeite dat het soms kost betaalt zich op onnavolgbare wijze uit, want in elk van die boeken zitten minstens 10 aha-erbelbnissen voor iedereen, en als ik zo’n boek nog een keer lees weer. Ik luister naar je: dus ik herlees! 
Je moet voor elk ervan gigantisch veel tijd hebben uitgetrokken, ongelooflijk. En bovendien schuren die boeken van je regelmatig lekker – en soms heb ik het best lastig met iets wast je zegt. Dus ik zeg tegen mensen, koop ze, want voor een paar tientjes per exemplaar en een paar uur lezen, ben je minstens een jaar wijzer geworden! Ik noem dat een koopje. Dus, hans, superbedankt, en schrijf zo door – want voor lezen en schrijven hoef je niet goed te kunnen lopen, toch? (sorry, kon het niet laten, Hans)
. FH

A.

“Goeie dag Hans. Vanmorgen had ik geen energie en geen zin om ook maar iets nuttigs te doen. Ik ben in de tuin gaan zitten met een kop koffie, een grote koek en jouw nieuwe boek. Heerlijk die valse noten! Precies wat ik nodig had. Stevige confrontatie met een flinke dosis onderliggende humor en relativering. Niet teveel tegelijk, effe bijkomen en dan toch gauw weer even pakken om te lezen en tot me te laten indringen. Bedankt bedankt !!!!!!!!!!!!!! Love you, G.”

(Een paar valse noten staan trouwens reeds op de website, zie de ‘artikelen/columns’ sectie, en een aantal vonden hun weg reeds in De Tao van Hans – lees de ook eens…)


Trigger Warning bij Valse Noten:
-1. In de praktijk gaat deze dwaze aardling meestal tamelijk geduldig, aandachtig én behoorlijk welwillend – maar ook zo eerlijk mogelijk – met andere dieren (inclusief de mens) om… hij eet ze trouwens liever niet. Overigens acht ik het bekend dat u in wezen altijd uzelf leest, wat u ook leest, zoals iemand eens zo treffend zei. Of en hoe dat doordringt is natuurlijk vers twee.

0. Mensen kunnen bijzonder genereus, oprecht, vriendelijk, creatief, intelligent, aandoenlijk, hulpvaardig, edelmoedig, dapper, opgewekt, genereus, warm, flink, liefdevol, ruimhartig en zelfs wijs zijn (zelfs ik ben regelmatig van dit soort verschijnselen of eigenschappen beschuldigd, moet ik toegeven, of dat terecht is laat ik beter in het midden).
Dit gezegd hebbende kunnen we nu gelukkig overgaan naar een min of meer ‘boos-aardige’ litanie, bedoeld als tegengif voor een te kinderlijke, naïeve, sentimentele, illusoire, slaperige, ideologische, wensdromerige, compassievolle, utopische, romantische of positivistische kijk op het dier mens. Ik zal dus mijn best doen een aantal van de hierboven genoemde ‘positief’ geachte menselijke trekken zoveel mogelijk uit te schakelen, of deze zo goed als ik kan moedwillig te veronachtzamen of geweld aan te doen in het boek. Veel plezier ermee.
Voor wie liever niet te diepgaand onder de motorkap wil kijken van de pratende, rusteloze, bipolaire en multidimensionale diersoort waartoe hij of zij behoort, of liever niet achter de veel voorkomende maskers wil gluren, lees dit boek beter niet, of doe alles erin gewoon af als: negatief/cynisch/zwartgallig/pessimistisch/misantropisch of een woord dat u beter past zodat u uw noties (gevoelens die u voor gedachten, waarheden of inzichten aanziet) lekker ongemoeid laat.
Dan bent u er immers mooi vanaf, en krijgt u geen last van cognitieve dissonantie! Zo kunt u hopelijk fijn verder dromen, untill reality will try to correct you… and it will.

(Zo, nu is er wat context… voor de slechtere verstaanders, zeg maar. Want sommigen veroordelen me met veel dedain omdat ik me met teveel dedain her en der veroordelend uit zou drukken enzovoorts, heb ik begrepen… lachen. Zijn vrijwel altijd types die me nooit in de praktijk meemaken trouwens, en zelden een boek van me lezen – ook al geestig. Dus, voor teergevoelige lieden, die snel menen dat ik soms te ‘denigrerend’ doe: ik weet – als geen ander, zou ik bijna zeggen – dat sommige mensen zich roekeloos, dom, schijterig, agressief, hebberig, meegaand, rebels of als wat dan ook gedragen vanwege trauma of ‘bad wiring’… maar als we die toer op gaan kunnen we nergens meer iets over zeggen, dus die toer ga ik niet op. Bovendien, het boek heet Valse Noten…)


Nog één email respons op m’n Valse noten:

“He Hans, wat een uitdagend boek weer! Iedereen die de ‘moeite’ nam om Leiband en Tao te lezen zal het gevoel hebben dat je hier de spijkers nog eens wat dieper op de kop slaat. Mijn kop deed er soms zeer van, in de goede zin van het woord, en dus: wat een upgrade! Mensen zijn (geestelijk) lui, schreef je eerder, nou ik niet. Heb hem nu al twee keer gelezen, maar vat nog niet de helft, denk ik 🙂 dus… ik ga door. Maar ben nu eerst Leiband en Olie op ‘t vuur opnieuw aan het lezen, en ze zijn nog rijker dan ik al meende. Wie jou niet leest verarmt zichzelf, dat is mijn stelregel vanaf nu. Ach, ik kan zo wel uren doorgaan… Je hebt geen idee natuurlijk, maar je hebt m’n leven diepgaand veranderd met al je werk (inclusief je video’s trouwens, maar vooral de boeken en de satsangs, plus niet te vergeten de drie sessies die we deden. Dank, dank, dank. Ik kom snel weer, en maak nu vast een donatie over, zeker nu je niet kunt werken vanwege je rug.) Wanneer komt deel 2????? kan niet wachten. Superboek dus, wou dat er tienduizenden van verkocht werden en dat op de school waar ik werk (Havo niveau) dit als verplichte kost zou worden ingevoerd! Valse noten? Nee hoor: Goeie noten! Veel dank nogmaals, en veel beterschap ook en groetjes, K.’


Nu nog een paar quotes uit recentelijk gelezen boeken die wellicht aantonen dat Hansje dingen niet zomaar uit z’n duim zuigt, of een uitzonderlijk negatief mensbeeld aanhangt… er is veel nieuwe kennis over het menselijke dier beschikbaar, maar veel gelovigen, humanistjes, goedgelovigen, empaatjes en spirituelen zijn minder open minded (eerlijk) en geïnteresseerd dan ze graag voorwenden… nou, ik leer graag en ben niet bang aangelegd!

We are born of risen apes, not fallen angels! – Andy Thomson

‘Nobody really has a soul-like agency inside them: 
we just find it useful to imagine the existence 
of this conscious inner “I” when we try to account for our behavior’.
Daniel Dennett

‘You are more like a “we”, than an “I”. 
“The [brain]modules that cause behavior are different from 
the ones that cause people to voice agreement with moral rules. 
Because condemnation and conscience are caused by different modules, 
it is no wonder that speech and action often conflict.’
Robert Kurzban  Why Everyone (Else) Is a Hypocrite –
Evolution and the Modular Mind

‘Our brains are built to act in our self-interest while at the same time 
trying hard not to appear selfish in front of other people. 
And in order to throw them off the trail, our brains often keep “us,” 
our conscious minds, in the dark. 
The less we know of our own ugly motives, the easier it is to hide them from others.’
Kevin Simler – The Elephant in the Brain: Hidden Motives in Everyday Life


NoG EeN Tip voor wie echt groeien en leren wil…
Indien je De vreugde van verlichting, EHBO, de trilogie over ontwaken en volwassenheid (Rozenprik/Olie/Handvol) al grondig hebt bestudeerd (dwz minstens tweemaal zeer aandachtig hebt gelezen, en zeker indien je eventueel het andere werk als Zelfherinnering/Merel/Herfstvol satsangs hebt gelezen – en je wilt nog dieper en verder en wijzer… doe jezelf dan eens een groot genoegen. Doe eens net alsof je een beginner bent en lees eens een jaar lang niks anders dan mijn laatste werk + wat herlezing van voorgaande titels. Neem eens ruim de tijd voor De filosofische fragmenten I-V: Leiband, Tao en de Valse noten trilogie. Kalm, aandachtig, en minimaal twee keer… Je hebt geen idee hoe dit kan doorwerken… en gaandeweg je levensperspectief kan veranderen… Voor ongeveer hetzelfde geld van twee sessies kun je al m’n boeken kopen, en die kunnen een leven lang mee! Als-je-ze-echt-leest-en-herleest!

Ja, ik doe mee!