Zoek
Sluit dit zoekvak.

Right Now – met EvdH

Iemand zei ooit: ‘praten over muziek is als dansen over architectuur’. Leuk. en waar natuurlijk, maar aangezien ik het hier niet kan laten horen zeg ik er maar vast iets over:) Overigens staat ie inmiddels – met de andere cd’s op m’n youtube kanaal.

Deze nieuwe cd (november 2016) bevat voornamelijk experimentele muziek/songs.
Dat wil zeggen dat de structuur van diverse tracks geen voor de hand liggende is.
Ik vind gewone liedje-liedjes namelijk niet zo interessant meer, daar zijn er miljoenen van… het is een beetje… saai en gemakkelijk, net als de gebruikelijke I love you, I miss you, I need you teksten.
Gelukkig houdt Erik ook wel van weirde stuff en heeft hij daar inmiddels ook thuis de spullen voor! Vet. We gebruiken behalve instrumenten en apparatuur dus vooral onze oren en zijn erg open voor het ‘andere’, voor dat wat onbekend en/of spannend aandoet, zowel qua klank als qua ‘structuur’.

Evenwel zijn de eerste twee tracks ‘Some Have Told Me’ (met de Cort gitaar in de pitch-shifting partij) en ‘Say You Never Will…’ (Cort tokkel op achtergrond) nog wel gemakkelijk als song herkenbaar, (beiden met veel Mopho Keys synth-bassen en liquid ‘stringsounds’) al heeft de eerste geen echt refrein, en de tweede maar een keer een refrein, waarin het ritme eigenlijk wegvalt (drop), wat vreemd maar passend is in dit geval. Ook zijn de sounds tamelijk apart. Goeie tracks wat ons betreft.

Cort CL-1500

‘Insane?’ is het enige, tamelijk gewone, op gitaar geschreven liedje (met Naomi als extra backing vocal), al zitten daar dan wel weer prachtige rare, ‘behandelde’ trompetten in, en mooie Moog Sub 37 mellotron achtige klanken in die ik er speciaal voor maakte, de Fender is gebruikt in beide gitaarpartijen. Het liedje zelf werd trouwens al in 2012 geschreven, maar nu pas vastgelegd op een tevreden stellende manier. Het had op I Dare U of End of Time moeten komen, maar de twee versies die ik in 2012 en 2014 opnam vond ik steeds niet goed, maar deze wel.

DSI Sequential Prophet 6, het moderne eerbetoon aan de legendarische Prophet 5 van eind jaren 70, toen de eerste polyfone analoge super synth. De Prophet 6 is gemaakt door de man die het origineel ook maakte (Dave Smith), supervet.
DSI Sequential Prophet 6, het moderne eerbetoon aan de legendarische Prophet 5 van eind jaren 70, toen de eerste polyfone analoge super synth. De Prophet 6 is gemaakt door de man die het origineel ook maakte (Dave Smith), supervet.

Tracks als ‘Air’ en ‘Just Go Away’ waren aanvankelijk instrumentele intuïtieve stukken door Erik gemaakt waar ik allerlei lyrics overheen gezet heb en het een en ander aan heb toegevoegd (synthesizers en gitaar en/of bas b.v., en de boel anders mixte), zodat het toch een song-achtig iets werd, terwijl er in wezen totaal geen songstructuur is. Ook de lyrics hebben geen standaard opbouw maar wel een duidelijke samenhang en innerlijke logica.
Heel interessant om te doen en de resultaten stemden ons enthousiast, juist vanwege het ongebruikelijke karakter en de uiteindelijke sfeer en klank, en dat ze elk op hun eigen wijze toch een muzikaal ‘zinnig’ geheel wilden worden. ‘Air’ is zowel muzikaal als vanwege de multi-vocals een nogal intens, raar en her en der onprettig gebeuren 🙂

DSI Mopho Keys (de bovenste) + Moog Sub 37 – veel gebruik van gemaakt op Right Now

Ook een track als ‘Blind As I Could Be’, bevat weliswaar gezongen stukken, maar is absoluut geen sing-song-ding. Het betreft een lange en behoorlijk heftige, filmische elektronische track met gezongen en gedeclameerde teksten, heftige cello-achtige klanken, en orkest majeuren, dikke synthesizers en andere verrassingen. Episch stuk, vrij intens ook. Wel een ‘song’ maar zeker geen ‘liedje’ dus.

trompet

Naast deze zes stukken met gezongen teksten, staan er ook vier instrumentale tracks op. ‘And Now This!’ is een soort blues rock stuk gemaakt op basis van een fantastisch ritme gemaakt met door effecten behandelde trommels van Erik waar ik zware synthesizers en vette gitaren (dubbele partij op de Jackson – zie foto onderaan de pagina) op heb gezet, en een gek stereo effect in een van de synth partijen, met de Mopho. ‘Milezaway’ was een stuk van Erik met trompet en percussie, waar ik op heb gereageerd met synth’s en fading effecten.

Moest effe aan Miles denken, vandaar de titel.

Erik en Hans 2015 - foto: Naomi
Erik en Hans – 2015 in Oss, bij De Groene Engel – foto: Naomi

‘Drifter’ is ook een track die begon doordat Erik een stuk had opgenomen met percussie, een synthesizer en treated trumpet, ik heb daar synthesizers bijgezet en een tweede deel gemaakt, waardoor de start en het einde wezenlijk verschillen, wat de spanning verrijkte. ‘Space Dance’ tot slot is een stuk dat Erik al af had. Er zijn naderhand slechts wat kleine synth accenten door me toegevoegd en wat in het stereo panorama (waar de diverse instrumenten in de ‘muzikale ruimte staan’) veranderd, voor nog wat extra ‘space’. Mooi werk. De titel van dit nummer reflecteert aardig wat Erik zoal in z’n eentje maakt, daarom heet zijn experimentele solo album van begin 2018 dan ook ‘Space Dances’. Heb daar enkel middels verbale feedback en technische/opname/mix adviezen mee te maken gehad.

Eriks solo album uit 2018 – coverdesign door Kasia.

Op Right Now is de samenwerking van Erik en mij het sterkst van alle song-cd’s tot nu toe. Zeker de helft van het materiaal startte met een opzet van hem, waar ik vervolgens dingen mee deed of muziek en/of lyrics aan toevoegde. Heel anders weer dan alle voorgaande song-cd’s en dus erg leuk om mee te maken. Ook is de gitaar op deze cd veel minder prominent dan op de vorige drie song albums, en meer als toevoeging gebruikt dan als basis of vertrekpunt. Uitgangspunten zijn meer de diverse synthesizers, de met effecten behandelde trompetten en percussie en natuurlijk de vocals. Er zijn op deze cd maar twee tracks die ik helemaal in m’n eentje opnam en speelde, en maar vier die ik alleen ‘schreef’. De rest allemaal samen met Erik, waarbij hij steeds de voorzet gaf en de toon zette. Tof.

toneworks-korg
Korg Toneworks multi effect waar Erik zijn trompet en trommels mee behandeld.

Tot slot: ja er zijn mankementen, foutjes, mix-dingetjes enzovoorts. Al eerder zei ik: het is home made, alles is ook echt (fysiek) gespeeld, er is geen Protools, pitch corrector-stuff of computer truc gebruikt, het is wat het is, ongepolijst: RAW, spannend en kleurrijk – meen ik. En ja, niet alle songs zijn ‘mooi’, of makkelijk… en deze zijn zo ook niet bedoeld.

Kasia zorgde natuurlijk weer voor een fraaie cover!

Anyway. Hij is klaar. Blij mee. Misschien jij ook, who knows!

 • Mocht je iets van me willen bestellen, mail me even – prijs € 6,50 p/st ex. verzendkosten

Hans Laurentius & Erik van de Haterd

RIGHT NOW…

 1. Some Have Told Me  
 2. Say U Never Will…  
 3. Just Go Away
 4. And Now This!  
 5. Space Dance  
 6. Insane?
 7. Blind As I Could Be
 8. Milezaway
 9. (I Need Some) Air 
 10. Drifter

HL: Vocals, backing vocals, synthesizers, guitar, bass synth, bass guitar, add. synth drums, sounddesign & sound-treatments
EH: Trumpet, percussion, electronic drums, sound-treatments, synthesizers
Naomi: Additional vocal on ‘Insane?’

Recorded by HL & EH/ Produced by HL
Music by: HL (1,2,6,7), EH (5), EH/HL (3,8,9,10), HL/EH (4). Lyrics by HL
Total playing time: 58:34
Coverdesign by Kasia Wozniak
Oil painting by Laurin Rinder

(c) 2016 HL&EH

Jackson Blue Metal JS-11 gitaar, met high output elementen.

Verkrijgbare boeken van Hans

Meer weten over de inhoud en bestellen? Klik op de foto in het overzicht om naar de desbetreffende boekpagina te gaan.

>130 GRATIS video's op youtube-kanaal

Vind je het echt helemaal tof dat dit materiaal zomaar gratis en zoveel mogelijk reclamevrij beschikbaar is? Doneren mag!

Ja, ik doe mee!